Een zonnige zondag in juni. Een iglotentje, luchtbed en slaapzak van zolder gehaald en achterin de auto gedaan. Ik ga op reis. Onderweg is een strakblauwe lucht met een stralende zon mijn decor. Ik rijd door de Noordoostpolder naar de Hopweg te Bant. Het Kuinderbos herbergt een wonderschoon natuurkampeerterrein. Vorig jaar kampeerde ik er in de lucht. Boomkruinkamperen. Toen zette ik mijn tent op tussen het bladerdek met fantastisch uitzicht op de Kuinderplas.
20160605_214256Vandaag kies ik er voor om te kamperen op die Kuinderplas. Van boswachter Harco heb ik de code gekregen voor mijn waterfiets. Bij de steiger aangekomen, geniet ik eerst van het buitengewone uitzicht. Ik waan me in Scandinavië! Ik leg ik mijn spullen in mijn watertaxi en al trappend begeef ik me naar één van de twee kampeervlotten die in de ruime plas liggen. Wat een rust en ruimte. Binnen vijf minuten ben ik op mijn overnachtingsplaats.
Ik leg mijn waterfiets vast een de reling en kijk om me heen. Aan de overkant van het water zie ik Welshpony’s en IJslandse paarden lopen. Twee zwanen zwemmen voorbij. Meerkoetjes kwetteren er lekker op los. Wat een natuurweelde. Heerlijk!

Ik zet mijn tentje op. De scheerlijnen kan ik vastmaken aan de handige haakjes die zich op de randen van het vlot begeven. Voor de zekerheid sla ik mijn grondzeil vast met spijkers om het wegwaaien van de tent tegen te gaan. Ik klap mijn stoel uit en leun achterover. Fantastisch dit. Echt los van het vaste land en alle beslommeringen. Helemaal één met de natuur midden op het water. Ik geniet met volle teugen van deze bijzondere ervaring.

20160605_225425
In de avond krijg ik een kleurig tafereel cadeau. Een mooi schouwspel waarbij de lucht elke minuut weer andere tinten laat zien. Mooie kleuren trekken voorbij. Het water kabbelt tegen mijn vlot dat verankert ligt. Ik spring nog even op mijn waterfiets en al trappend begeef ik mij weer naar de steiger. Het toiletgebouw van camping De Veenkuil ziet er netjes uit. Mooie, ruime wasruimte en goede, warme douches. Ik loop een rondje over het natuurkampeerterrein en zie dat het plateau tussen de bomen nog vrij is. Daar heb ik vorig jaar een nachtje met mijn zoons mogen vertoeven. Een vuurkacheltje zorgt voor extra sfeer en warmte en houdt de muggen op afstand. Ik denk terug aan de heerlijke gesprekken rond het knetterende hout. Een mooie herinnering.

boomkruinkamperenDe kampvuurplaats op de camping zelf is een mooie ontmoetingsplaats. Kampeerders komen er in de avond gezellig zitten en opwarmen. Overdag kun je zelf je hout zagen en hakken. Dat deden mijn zoons ook graag toen we hier nog gewoon op het land kwamen kamperen. De camping is midden in het Kuinderbos. Een mooie plek aan de rand van Noordoostpolder, bij de grens met Friesland aan en op een steenworp afstand van het Nationaal Park Weerribben-Wieden.

Ik loop terug naar de steiger aan de Kuinderplas en zie de tipitenten staan. Die zijn gemeubileerd en te huur voor een betaalbare prijs. Kinderen kunnen met de roeiboot de Kuinderplas op of het mini-blotevoetenpad lopen dat door een stukje bos gaat. Regelmatig zijn er activiteiten als vlotbouwen en waterdiertjes zoeken. Soms kan je mee op een huifkar en gaat de boswachter jonge roofvogels ringen. Een unieke ervaring die je niet snel vergeet.

Ik spring weer op mijn waterfiets en vaar rustig naar mijn vlot. Zo rustgevend om daar te zitten. In de avond kan het hout in de vuurbak aan voor de warmte en gezelligheid. Er is zelfs een heus onderwaterkoelkastje om drank koel te houden. Ik nestel mij in mijn tent en hoor de kikkers kwaken die verderop in de paddenpoelen hun nacht doorbrengen. In de ochtend hoor ik de mooiste vogelconcerten en laten de meerkoeten zich weer horen. Het luisteren naar deze natuurgeluiden in combinatie met het drijven op het water brengt een serene rust over me heen. Wat een bijzondere ervaring.

20160606_093404Ik geniet van een ontbijt op de stoel voor mijn tent. Het water om me heen, het zicht op de bomen, de zwanen die voorbij zwemmen. Het is echt een idyllische plek. Ik kan me er bijna niet toe zetten om mijn tent weer in te pakken. Met pijn in mijn hart verlaat ik het vlot. Volgende keer blijf ik nog een nachtje extra!

Wil je een nog beter beeld krijgen van het vlotkamperen? Bekijk dan mijn filmpje.
Wil je ook een keer kamperen op het water? Of tussen de boomkruinen? Dat kan bij Natuurkampeerterrein De Veenkuil van Staatsbosbeheer.

Share