Vandaag was er een soort van omkering. Een omkering in mijn beleving. Door een inzicht. Door van binnen naar buiten te zijn gegaan. Toen was het er ineens. 

Wat er binnen is

Er spelen al een paar dagen wat grote en kleine dingen door mijn hoofd. En dan niet in de zin van “spelen” zoals kinderen van natuurlijke wijze doen, maar ronddwalen. Telkens weer kwamen er gedachten bij me op die ik kan scharen onder zorg-gedachten. En nee, het waren geen zorgen-voor gedachten, het waren zorgen-over gedachten. Die gedachten namen de overhand. En ondanks de bewustwording dat deze gedachten me niet helpen, bleven ze komen.

Naar buiten

“Okee” dacht ik vanochtend: “Waar word ik blij van?”. Buiten zijn. Dus hup, schoenen aan en aan de wandel gegaan. Daarna een gezond ontbijt en toen kwamen de zonnestralen tevoorschijn. De letterlijke.

Ik besluit om weer naar buiten te gaan. De tuin in. De verdorde takken en uitgebloeide bloemen verwijderen. Groene container erbij, snoeischaar uit de schuur en aan de slag. Beweging, actie.

Oud was nieuw

Ik zie dat er al heel veel nieuw, fris leven in de tuin zit. Ik verwijder die oude takken en bladeren en zie daardoor wat er onder verscholen zit. Wat al aan het ontluiken is. Ik besef me ook dat al dat verdorde ooit heeft gebloeid. Dat was ook fris, groen en fruitig. Dat heeft voluit kunnen bloeien. Dat heeft gezorgd voor prachtige kleuren, heerlijk fruit en mooie bladeren in allerlei kleurschakeringen. Het heeft de tijd gehad. Tijd om te zijn. De tijd die nodig was. En nu maakt het plaats voor nieuw leven.

Alles wat was, dat was. En dat was ergens goed voor. En wat komt dat komt. Op zijn eigen wijze. Niemand weet hoe en niemand weet wanneer. Ineens besefte ik me dat meer en meer. Natuurlijk wist ik het. Maar soms is zo’n natuurlijke bewustwording weer even nodig, voor meer helderheid.

Zorgen omkerenZorgen ont-moeten

“Je zorgen maken is de verkeerde kant op fantaseren” schoot er door mijn hoofd. Ja, dat is ook zo. Ik draai me zorgen om. Ik ga niet meer zorgen maken over, maar zorgen voor. Zorgen voor mezelf, voor geniet-momenten, dat doen waar ik blij van word. Mezelf focussen op dat wat ik wil. Want alles wat je aandacht geeft groeit.

Share