Verzekeringen zijn geliefd in Nederland. Je kan je overal voor verzekeren. Dat is fijn. Dat willen we graag. Zeker zijn van alles wat we hebben en willen. De zekerheid dat iets blijft. De zekerheid van onze inkomsten, dat onze geliefden om ons heen blijven. Maar vooral de zekerheid dat wij gewaardeerd worden door anderen.

Wij zijn constant op zoek naar die zekerheid. De bevestiging. De bevestiging dat het allemaal goed komt. De zekerheid dat we het nooit kwijt raken. We willen het vasthouden. Heel stevig vast. We pakken het vast en klemmen onze vingers steeds meer naar elkaar toe om het niet te verliezen.
Zekerheid is fijn. Zekerheid geeft rust. Zekerheid hebben we nodig.
Is dat zo? Is dat fijn? Geeft het rust? Is die zekerheid er wel? Verzekeringen hebben clausules. Boekwerken vol met uitzonderingen. Zoveel zekerheid geeft de verzekering niet. En hoe zit dat met jouw vaste baan. Je hebt een contract. Is dat een zekerheid? Betekent dat dat je altijd je werk zult houden? Of kan ook jij er met de volgende reorganisatieronde, subsidiestop of verlies van een klant uit liggen?

Maar je familie, vrienden, de dierbaren om je heen. Daar ben je wel zeker van. Die zijn er altijd. Daar kun je op bouwen.
Is dat zo? Altijd? Voel jij je altijd begrepen en gesteund? Kunnen anderen jou altijd geven wat je nodig hebt?

ze·ker

1 veilig, buiten gevaar

2 vaststaand, waaraan niet valt te twijfelen: de overwinning is zeker

3 vast overtuigd: ben je er wel zeker van?zeker weten nou en of

4 kalm en onverstoorbaar

Van Dale geeft vier omschrijvingen van zeker. Veilig en vaststaand zijn er twee. Buiten gevaar zijn. Wanneer ben je dat ten opzichte van je werk en je dierbaren? Ben jij wel zo zeker hiervan? Ben jij zeker van je zekerheden in je leven? Voel jij je kalm en onverstoorbaar? Of voel jij je best wel eens angstig en onzeker over jouw zekerheden. Jouw zogenaamde zekerheden. Jouw gemaakte zekerheden. Die je hebt gecreëerd om jezelf gerust te stellen.
Toch is er een zekerheid. Een hele mooie zekerheid. Die is er altijd en eeuwig. Die raak je nooit kwijt. Daar kun je op bouwen en het mee doen. Je hele leven. Zekerheid op en top. Die zekerheid ben je zelf. Jij bent altijd bij jou. Geen clausules of uitzonderingen. Jij bent er onophoudelijk, te allen tijde en voorgoed. Wat een zekerheid!

Share