Doen vanuit verlangen
Jouw bedoeling van vandaag
Voornemens
Hoe staat het met je goede voornemens? Ben je daar überhaupt nog wel mee bezig zo eind januari? Is er iets van terecht gekomen?
Tijdens de Stilte-Bewustzijnswandeling van afgelopen zondag stonden we stil bij voornemens en verlangens. Voornemens worden vaak gemaakt vanuit een vorm van afwijzing. Ik wil afvallen, stoppen met roken, meer sporten. Je gaat uit van iets dat er nog niet is. Het is nu dus nog niet goed.
Elke keer als je merkt dat je weer die zak chips opeet, die sigaret opsteekt of op de bank blijft hangen, is er dat onbehagelijke gevoel. En de volgende gedachten kunnen dan voorbijkomen “Shit, nu doe ik het weer.” “Zie je wel, ik kan dit niet” “Ik ben niet goed genoeg” “Laat ik anders nog maar meer eten, roken, hangen, want ik ben nu toch al niet goed bezig”.
En zo blijf je steken in een oud patroon en eigenlijk wordt het alleen maar erger. Omdat je jezelf ook nog eens afwijst voor het niet lukken van je goede voornemens. Zo kom je niet waar je wilt zijn.
Verlangens
Waar wil je eigenlijk zijn? Hoe ziet het eruit als jij jouw ideale dag leeft? Wat doe je dan? Met wie ben je? Waar ben je? Hoe ruikt het? Hoe voelt het? Als je helder hebt wat je graag wilt, jouw verlangen goed in beeld kan brengen, dan weet je veel beter wat je te doen hebt.
Hoe dichtbij is jouw ideale dag? Welke ingrediënten van die dag zitten nu ook in jouw leven? Hoe dichtbij is jouw verlangen? Wat zou je kunnen doen om dit naar voren te halen? Wat heb je hiervoor te doen? Als je dat superklein zou maken. Welke ienie mienie stap zou je dan vandaag al kunnen zetten?
En wat heb je dan te laten? Als je iets nieuws wilt toevoegen aan je leven, dan mag daar ruimte voor komen. Een dag heeft niet meer dan 24 uur. Dus wat gaat jouw leven uit? Waar neem je afscheid van? Wat heb je niet meer nodig? Wat draagt niet bij aan jouw verlangen?
De vele vragen van hierboven waren tijdens de wandeling langs gekomen. We stonden vier keer stil tijdens de route en dan deelde ik een aantal vragen op papier uit. We namen even de tijd om de vragen goed tot ons door te laten dringen. En dan weer verder te stappen met een vraag in gedachten om te laten bezinken. In stilte.
Verhalen rondom het vuur
Na afloop van de Stilte-Bewustzijnswandeling zaten we rondom het vuur. We wisselden ervaringen uit. Inzichten die door de stilte waren binnen gekomen. We spraken over verlangens, over een doel in je leven. Hoe je daar in je leven mee om gaat. En hoe we ruimte kunnen maken om meer te doen waar we blij van worden.
Het vuur was aangemaakt door een twintigjarige staatsbosbeheer-stagiaire. Hij zat bij ons rondom het vuur. Hij luisterde. Hij stelde wat vragen en kwam toen met een mooie wijsheid. “Als je werkt naar een doel, dan zet je het vast. Hij maakte er een beweging bij met zijn handen. Hij maakte een driehoek, wijsvingers bij elkaar als een trechter. Duimen als horizonbasis. Een doel werkt als een driehoek. Je trechtert. Je gaat eigenlijk je wereld kleiner maken. Je ziet alleen je doel.
Toen maakte hij weer een handgebaar. Hij vouwde zijn handen vanuit de drieboek uit. Zijn vingers spreidden zich naar links en rechts. Naar buiten toe. En hij vertelde verder. Als je vanuit een bedoeling bezig gaat, dan maak je het open. Het was zo’n mooi gebaar. Vanuit die gesloten driehoek naar de opening van zijn handen.
Be-DOE-ling
Zijn wijze woorden met het prachtige gebaar blijven in mijn hoofd zitten. En daardoor kwamen er mooie vragen boven drijven. Waarom doe je wat je doet? Ga je naar het doel? Wat is je bedoeling van dat wat je doet? Hoe ga je te werk als je alleen maar een doel voor ogen hebt, als een soort “one way to go”. Hoe sta je dan in de wereld? Hoe handel je dan?
En wat als je met een bedoeling gaat doen? Wat is jouw intentie van dat wat je doet? Dat wat je gaat doen. Wat heb je te doen vanuit jouw bedoeling? Of juist te laten? Vanuit welke bedoeling ga je vandaag doen om dat stapje dichterbij je verlangen te komen? Niet om te komen bij het doel, maar om te leven vanuit die bedoeling van je verlangen.
Het deed me denken aan het Japanese ‘ikigai’. In het Nederlands hebben we hier geen woord voor. Ikigai betekent: “de reden waarom je elke dag opstaat”. In het Engels noemen ze het purpose. Wat mij vooral bij blijft is het doen vanuit het gevoel zoals je zou willen dat het is. Hoe zou jij reageren en handelen als je jouw ideale leven leeft? Van uit welke bedoeling doe je? Nu. Vandaag. En leef je daarmee eigenlijk al je verlangen?
Vanuit de verwondering van jouw bedoeling? Doe maar gewoon. Doe je verlangen.
Heb jij ook zin om mooie inzichten te krijgen?
Samen te wandelen in stilte.
Vragen laten doordringen en antwoorden laten ontvouwen?
Samen te bomen over wat je bezig houdt?
Gezellig rondom het vuur?
Op zaterdagavond 11 mei is er weer een Stilte-Bewustzijnswandeling in het Kuinderbos met vuur na afloop. Hier vind je alle informatie.
Op de hoogte blijven van de Stilte-Bewustzijnswandelingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Dan ontvang je tijdig informatie in je mailbox.
Stil weer
— Anita Boes (@anitaboes) January 27, 2019
Na vele regen
Bijzonder stil
Puur genieten
Stilte-Bewustzijnswandeling
Afgelopen middag
Met 9 deelnemers liep ik in het Kuinderbos “van” @BoswachterHarco
Met puur plezier als “gids” van Groene voornemens @staatsbosbeheer #gewoonbuiten pic.twitter.com/TtmSzd9igV