Vanochtend was ik heel vroeg wakker. Om 5.05 uur. Ik probeerde nog in slaap te komen, maar dat mocht niet baten. En eigenlijk voelde ik mij best uitgerust. Ik besloot gewoon de dag te starten. Na een fijne meditatie en even lezen van positieve berichten zat ik om 6.30 uur achter mijn laptop. Ik besloot om de pomodoro-techniek toe te passen. Als ik volgens die techniek werk, krijg ik zoveel meer gedaan. Ik hak mijn tijd in stukken en tussen door neem ik echt tijd voor ontspanning.

Hoe werkt dit? Ik werk in blokken van 25 minuten en dan tussendoor 3 tot 5 minuten korte pauze. Eerst bepaal ik mijn doel voor de komende 25 minuten. Welke werktaken pak ik op. Ik probeer een grote taak te pakken die in die 25 minuten pas of meerdere kleine die daarin passen. Dan zet ik een alarm (op mijn telefoon) en werk aan die taken. Na die 25 minuten stop ik met werken. Ik sta op van mijn stoel en doe één van de volgende dingen:

  • ik pak een kop thee
  • ik doe een ontspanningsoefening of andere beweging
  • ik bezoek het toilet
  • een ander kort klusje of bezigheid

Dan stel ik het doel voor de volgende 25 minuten en stel ik het alarm weer in en ga weer terug in concentratie. Na een serie van drie of vier blokken neem ik een pauze van 20 tot 30 minuten. Dan neem ik rust om te wandelen of te lunchen of een andere grotere activiteit te doen waarbij ik in beweging ben of rust neem. Als ik op deze manier werk, krijg ik enorm veel gedaan. De combinatie van gericht aan een doel werken en de ingelaste pauzes werken echt enorm goed.

Pas jij deze Pomodoro-techniek wel eens toe? Op welke manier werk jij het beste? Ik hoor het graag.

Share